adventure-kroatie-singlereis

KROATIË

Ontdek het prachtige Kroatië!

Kroatië is het perfecte land om van de natuur te genieten, uit te rusten en lekker actief te zijn. Ga samen met Yeti Jr. naar de mooiste plekjes van deze bestemming. Kroatië is een land die voor iedereen wat heeft te bieden. Mooie natuur, rijke geschiedenis en schitterende stranden. Voor een vette reis met Yeti Jr. ben je in Kroatië aan het juiste adres!

Kroatië heeft voor iedereen wat te bieden. Houd jij van de natuur? Dan biedt Kroatië je acht nationale parken en tien natuurparken. Twee hiervan zijn gelegen in de hoofdstad Zagreb. In deze levendige stad zijn veel cafés en veel terrasjes te vinden. De temperatuur in Kroatië verschilt van ongeveer 1°C in de winter naar 26°C in de zomer. In dit prachtige land zijn er standen te vinden met hemelsblauwe zee. Dit in combinatie met dorpjes die van een schilderij lijken te komen is het kleurrijke beeld van Kroatië.

Bereikbaarheid

Kroatië heeft een goed GSM bereik. Wel kan het voorkomen dat er in de afgelegen gebieden minder tot geen bereik is.

Mocht je met iemand willen bellen die in Kroatië woont, zet dan het landnummer 385 voor het telefoonnummer. Mocht je vanuit Kroatië naar België willen bellen, kies dan voor 32 voor het telefoonnummer.

In Kroatië kan je gebruik maken van je eigen telefoonbundel. Op plekken zoals luchthavens, cafés en restaurants kan je gratis gebruik maken van Wi-Fi. Dit is helemaal handig als je jouw prachtige foto’s en reisverhalen wilt delen met vrienden.

Cultuur

De officiële taal in Kroatië is Kroatisch. Als je goed luistert kom je erachter dat deze Slavische taal lijkt op het Pools en het Russisch. Gelukkig spreken de Kroaten op veel toeristische plekken gewoon Engels en Duits. Soms zelfs een beetje Italiaans.

De Kroaten zijn erg trots op hun land. Als je ze ontmoet kunnen ze in eerste instantie een beetje stug lijken, maar wanneer je ze (en zij jou) beter leren kennen komt de gastvrijheid en vriendelijkheid naar boven. Ze stellen het op prijs als jij je best doet om een woordje Kroatisch te spreken. Hier scoor je bij de locals punten mee!

Feestdagen en evenementen

1 januari
Nieuwjaarsdag

6 januari
Driekoningen

19 maart
Vaderdag

Maart/april (varieert)
Pasen

Vrijdag 1 mei
Dag van de arbeid

30 mei
Dag van de Republiek

19 juni
Sacramentsdag

22 juni
Antifascistische dag van de overwinning

5 augustus
Dag van de overwinning

15 augustus
Maria Hemelvaart

8 oktober
Onafhankelijkheidsdag

1 november
Allerheiligen

25 en 26 december
Kerstmis

Flora en Fauna en Natuurparken

Flora
Kroatië bestaat voor een kwart uit bossen en wouden. Aan de kust zijn ook mooie rotsachtige landschappen te vinden. Hiernaast kent Kroatië prachtige natuur zoals meren met helderblauw water die omgeven zijn door prachtige bomen en planten. De cipressen zijn bomen die je overal in Kroatië kan vinden. Deze bomen zijn dan ook kenmerkend voor het land. Naast de Cipressen zijn er ook veel olijfbomen en lavendelstruiken te vinden.

Fauna
Er zijn veel verschillende soorten dieren in Kroatië te vinden. Veel jagers en sportvissers bezoeken het land hiervoor. Als je goed oplet tijdens je reis zou je wel eens herten, wilde zwijnen, vossen, hazen en beren kunnen spotten.

Natuurparken
Kroatië heeft nationale parken en natuurparken. In nationale parken heeft de natuur de vrije loop, en richten ze het park zo min mogelijk in. Er zijn bijvoorbeeld ook geen wandelroutes in deze parken. In natuurparken zijn deze gelukkig wel te vinden!

Er zijn 10 verschillende natuurparken in Kroatië waar je heerlijk kunt wandelen. Het Plitvice park is een van de parken die echt de moeite waar dis om tijdens je reis te bezoeken. Hier kun je mooie meren vinden om langs te wandelen, maar kan je ook een bezoek brengen aan de Samobor-heuvels.

Geldzaken

De valuta in Kroatië is de Kroatische Kuna. 1 Kuna is ongeveer 0,13 eurocent waard. Bekijk altijd de actuele wisselkoers voor vertrek.

Kroatië is over het algemeen iets goedkoper dan België. Dit zie je vooral terug in de prijzen voor eten en drank. Voor vers fruit en groente kan je het beste de markt bezoeken. Dit is een echte bezienswaardigheid en ook kan je er goedkoop fruit en groente vinden.

Gezondheid en vaccinaties

Kijk voor vertrek even goed naar jouw verzekering bij het ziekenfonds. De gezondheidszorg in Kroatië is goed geregeld, maar het kan zo zijn dat je contant moet afrekenen wanneer zorg nodig is. Check dus van tevoren even of je dit dan terug krijgt van jouw ziekenfonds, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Mocht je naar het ziekenhuis moeten en kan je daar zelf niet geraken, bel dan het nummer 112. Door heel het land zijn er voldoende apotheken, die zelfs in het weekend geopend zijn. Zorg wel dat je wat medicijnen zelf meebrengt.

In Kroatië kun je, net als in België, het water gewoon uit de kraan drinken. Vertrouw je het niet, drink dan enkel water uit een fles of kook het kraanwater minimaal 5 minuten.

Neem ook zeker muggenspray mee. Er zijn veel muggen in Kroatië, voornamelijk tijdens zonsondergang en in moerassig gebied. Als laatste tip raden we aan om na een dag buiten van de prachtige natuur te hebben genoten, te kijken of er teken van buiten zijn meegenomen.

Wij verplichten onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. Wij willen onze reizigers vooraf beschermen voor de hoge kosten. Mocht je twijfelen of jij voldoende bent gedekt met jouw verzekering, kun je contact opnemen met Protections verzekeringen. Wij werken met hun samen en zij zijn gespecialiseerd in het type reizen die Yeti Jr. aanbiedt. Uiteraard kies je uiteindelijk zelf voor welke verzekeraar je kiest!

Reisdocumenten

Voor een reis naar Kroatië dien je enkel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je geen Belgisch paspoort of identiteitskaart, dan kan je het best even informeren bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over het reizen naar het buitenland met een Belgische nationaliteit vind je hier.

Infrastructuur

In Kroatië rijden ze, net als in België, aan de rechterkant van de weg. De plaatsen in Kroatië kennen ook een goede bereikbaarheid, dit geld ook voor de vele eilandjes van Kroatië. Het wegennetwerk wordt ieder jaar meer uitgebreid, wat het makkelijk maakt om jezelf te verplaatsen met een auto. Als tip kan je ook een scooter huren. Op deze manier kan je het landschap toch nog iets beter tot je nemen en er van genieten.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil tussen België en Kroatië. De overschakeling van de zomer- en wintertijd vallen op dezelfde momenten als in België

Elektriciteit

Tijdens je onvergetelijke vakantie in Kroatië kan je er zeker van zijn dat je foto’s of video’s van de prachtige natuur en omgeving gaat maken. In Kroatië hebben ze dezelfde netspanning (230 V, 50 Hz) en stopcontacten als in België. Je kan dus je eigen opladers, stekkers en elektronische apparaten meenemen en gebruiken in Kroatië

Reistijd en klimaat

De afstand tussen België en de Kroatische hoofdstad Zagreb is 1300 kilometer. Als je deze afstand met de auto zou willen afleggen, kost het je ongeveer een dag. Een ander alternatief is de trein, dit is niet de snelste manier om naar Kroatië te reizen, maar wel een hele leuke manier. De trein rijdt tijdens de rit langs allerlei prachtige landschappen. Ook kan je met het vliegtuig naar Kroatië, dit duur circa 2 uur. Dit is dan ook gelijk de snelste optie om tot Kroatië te geraken.

De temperatuur in de zomer in vergelijkbaar met die van de Cote D’Azur in Frankrijk. Al is er in de zomerperiode wel een grotere kans op regen. In de winter is er geen regen, maar sneeuw. Als je een sneeuwliefhebber bent, raden we aan om naar Rijeka te gaan, hier kan je goed skiën.

Kleding

Om goed voorbereid mee te gaan naar Kroatië, heeft Yeti Jr. hier een aantal tips:

  • Neem luchtige kleding mee. Een (fleece) trui of vest heb je nodig voor de koele avonden. Ook lange mouwen en een lange broek zijn van belang voor de muggen in de avond.
  • In religieuze gebouwen moet je rekening houden met de kledingvoorschriften. Vrouwen dragen een rok of broek tot over de knie en de armen zijn geheel bedekt. Mannen dragen een lange broek en de armen zijn tot op de elleboog bedekt.
  • Neem ook altijd een regenpak mee als je in het najaar naar Kroatië gaat.
  • Mocht je willen gaan wandelen, neem dan comfortabele en goed ingelopen wandelschoenen mee. Het liefst hoge wandelschoenen zodat je niet snel omzwikt bij onverharde paden. Ze moeten ook als bescherming bieden voor slangenbeten. Aan de kust heb je stevige sandalen nodig van bijvoorbeeld het merk (Teva).

× Chat met ons! Available from 00:01 to 23:59