TURKIJE

Inleiding

Turkije is zo veel meer dan de all-inclusive resorts. Het heeft hoge bergen, groene natuurgebieden en prachtige oude steden. Vinden jullie dit interessant? Dan is de groepsvakantie met kids naar Turkije echt iets voor jullie. En wist je dat Turkije vanaf het water nog mooier is? Daarom neemt Yeti Jr. de reizigers ook mee voor een avontuurlijke vaarvakantie!

Turkije is heel groot, maar liefst 25 keer zo groot als België. Er wonen ongeveer 80 miljoen mensen en 75% hiervan woont in de oude steden. De voornaamste religie in Turkije is de islam.

Wist je al dat Istanboel de enige stad in de hele wereld is die op twee continenten ligt? In Europa en in Azië. De stad wordt gescheiden door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus. Zij verbinden de Middellandse Zee met de Zwarte Zee. Dat zijn tevens de wateren die we gaan ontdekken per boot!

Er zijn zoveel mooie steden, maar Marmaris springt er voor Yeti Jr. echt wel uit. Hier gaan we dan ook zeker naartoe. Er zijn helderblauwe baaien die een rijke geschiedenis hebben, waar je tijdens de reis meer over zult horen. Bezoek de typisch Turkse bazaars en geniet van de leuke restaurantjes in deze havenstad. Yeti Jr. heeft heel veel zin om te gaan, jullie ook?

Bereikbaarheid

Met je GSM heb je in Turkije bijna overal goed bereik, ook op het water. Om iemand in Turkije te bellen, zet je het landnummer +90 voor het telefoonnummer. Wil je iemand in België bellen? Zet dan +32 voor het telefoonnummer.

Turkije is geen officieel EU-land. Hierdoor kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor het bellen en internetten. Per provider kan het verschillen, dus neem voor de zekerheid even contact op met jouw provider. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Wil je foto’s delen met je vrienden? Dan kun je gebruik maken van de Wi-Fi spots, die steeds meer te vinden zijn. Beloof ons één ding: vergeet niet om #yetijr te gebruiken!

Cultuur

96% van de bevolking hangt de islam aan. Al vanaf jonge leeftijd krijgen de kinderen de islam mee, omdat de staat godsdienstig onderwijs verplicht. In Turkije zijn veel mooie moskeeën te zien, die je ook regelmatig kunt bezoeken. Hou er wel rekening mee: we bezoeken een heilige plaats en dus passen we ons even aan. Vrouwen moeten een rok of broek dragen die over de knie komt en de armen moeten bedekt worden. Daarnaast wordt er gevraagd om de haren te bedekken met een hoofddoek of een sjaal. Mannen dragen een lange broek en bedekken hun armen tot aan de ellebogen. De schoenen moeten uit wanneer de moskee wordt betreden.

De Turkse cultuur hecht veel waarde aan het samenzijn met familie. Er worden veel feesten gehouden, waar iedereen bij samenkomt. Bruiloften worden heel ruim gevierd en kunnen zelfs drie dagen duren. Er wordt een bezoek gebracht aan de hamam (badhuis), de bruidsschat wordt overgedragen en er vindt een avond plaats waar de bruiloftsgasten henna kunnen laten zetten.

De Turken zijn heel beleefd en gastvrij. Het zal dus best eens voor kunnen komen dat je een kopje thee krijgt aangeboden tijdens het bezoeken van winkeltjes. Dit is een van de populairste drankjes in Turkije.

Feestdagen en evenementen

Hieronder vind je een overzicht met Turkse feestdagen:

1 januari
Nieuwjaarsdag

23 april
Çocuk Bayramı (Dag van het Kind)

1 mei
Dag van de Arbeid

19 mei
Jeugd- en Sportdag (Herdenking van Atatürk)

15 juli
Dag van Democratie en Nationale Eenheid

30 augustus
Dag van de Overwinning

29 oktober
Dag van de Republiek

Ook vieren de Turken het Suikerfeest en het Offerfeest. Deze feestdagen vallen ieder jaar op een andere dag. Veel Turken zijn de week voor het Offerfeest ook al vrij vanwege de Arafa en de Hadj.

Flora en Fauna en Natuurparken

Flora in Turkije
De biodiversiteit in Turkije is enorm. Bijna iedere tien dagen wordt er een nieuwe plantensoort ontdekt. Wist je dat er veel tulpen groeien in Turkije? Die komen dus niet van onze Noorderburen, maar oorspronkelijk uit Turkije! Daarnaast zijn er maar liefst 9300 andere soorten planten in het land. Tijdens de groepsvakantie kun je zelf een paar plantensoorten spotten tijdens een wandeling!

Fauna in Turkije
Naast de vele planten, zijn er ook veel dieren in Turkije. De kans is helaas wel klein dat je die tegen zult komen, maar er leven nog bruine beren, wolven, panters en wilde zwijnen. Dieren die je wel tegen kunt komen, zijn vogels! Er leven veel roofvogels, pelikanen en aalscholvers en de lijster mag zich de nationale vogel noemen.

Dan hebben we nog de dieren die niet op het land leven, maar in de zee. De onderwaterwereld van Turkije is werkelijk prachtig. Er zwemmen makrelen, zeebaarzen, sardines, dolfijnen, moeralen, tonijnen, palingen en zelfs inktvissen. Maar er is meer.. er zwemmen namelijk ook zeeschildpadden!

Geldzaken

Betalen in Turkije

In Turkije is de euro niet de officiële munt, maar in toeristische gebieden kun je er toch mee betalen. De Turkse munt is de Turkse lira, de actuele wisselkoers kun je hier bekijken: (https://www.travelex.be/valuta-omzetten). Wij raden aan om zoveel mogelijk met de Turkse lira te betalen.

Daarnaast kun je bijna overal betalen met de bankpas of creditcard. In de steden zijn er voldoende geldautomaten, maar houdt er wel rekening mee dat er extra kosten worden gerekend voor het opnemen van geld met een creditcard.

Gezondheid & vaccinaties

De kwaliteit van zorg in Turkije is goed. Het is wel belangrijk om een 111-formulier aan te vragen bij jouw ziektekostenverzekeraar. Dit omdat de Europese gezondheidskaart (EHIC) niet geldig is in Turkije. Het 111-formulier geeft recht op vergoeding van spoedeisende hulp, met dezelfde voorwaarden als de EHIC.

Vaak moet je contant betalen wanneer je zorg nodig hebt. Zorg dat je goed verzekerd bent, en check dit vooraf even bij jouw ziekenfonds, zodat je geen nare verrassingen krijgt. Zorg dat je altijd wat eigen medicijnen meebrengt. Mocht je toch wat nodig hebben, zijn er veel apotheken in het hele land. In de steden zijn sommige apotheken zelfs ’s nachts nog geopend.

Wij verplichten onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. Wij willen onze reizigers vooraf beschermen voor de hoge kosten. Mocht je twijfelen of jij voldoende bent gedekt met jouw verzekering, kun je contact opnemen met Protections verzekeringen. Wij werken met hun samen en zij zijn gespecialiseerd in het type reizen die Yeti Jr. aanbiedt. Uiteraard kies je uiteindelijk zelf voor welke verzekeraar je kiest!

Voor een reis naar Turkije is het niet verplicht om vaccinaties te halen. Wel worden er enkele inentingen aangeraden: de DTP-vaccinatie (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Meer informatie vind je hier: https://www.vaccinatiesopreis.nl/inentingen-turkije/

Overige tips:

 • Ga niet in de zon tussen 11:00 en 14:00. Smeer je goed in met zonnebrand en vraag van te voren advies op bij een apotheek voor de juiste factor.
 • Drink enkel water uit drinkflessen, of kook het water uit de kraan voor minimaal vijf minuten.
 • Eet geen onverpakt ijs, hier kunnen veel bacteriën inzitten. Hetzelfde geldt voor ijsklontjes, gebruik die liever niet.
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis.
 • Draag beschermende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang (voor de muggen) en gebruik muggenspray.
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water

Reisdocumenten

Voor je reis naar Turkije moet je in bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je die niet? Informeer dan even bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over reisdocumenten vind je hier.

Naast een paspoort of identiteitskaart heb je ook een visum nodig. Dit kun je via internet aanvragen en duurt maar een paar minuten. Je kunt het aanvragen via: https://www.evisa.gov.tr/nl/ en kost ongeveer 20 euro. Je kunt betalen met Visa of Mastercard.

Infrastructuur

Ondanks dat we veel op de boot zitten, zullen we af en toe ook het land op gaan. De belangrijkste steden zijn met elkaar verbonden door verharde wegen. De hoofdwegen zijn van goede kwaliteit. Verder in het land, op het platteland, zijn de wegen wel onverhard.

Tijdsverschil

Er is een klein tijdsverschil tussen Turkije en België. In de zomer is het in Turkije één uur later, en in de winter twee uur. Vergeet dus niet je horloge en GSM aan te passen!

Elektriciteit

De elektriciteit in Turkije is vrijwel hetzelfde als in België, wat inhoudt dat je geen wereldstekkers nodig hebt. Turkije kent een voltage van 230.

Reistijd en klimaat

De vlucht duurt ongeveer vier uur en is van Brussel naar Dalaman. Het kan zijn dat er een tussenlanding nodig is op Istanboel, dan ben je vaak iets meer dan zes uur onderweg.

Na die vier/zes uur kom je terecht in een land met heerlijk weer en beleef je een geweldige groepsvakantie. In Turkije zijn er verschillende klimaten, langs de kust is er een mediterraan klimaat en in het binnenland is er een continentaal klimaat. De zomers zijn erg warm, en zelfs in oktober of november kan het nog heerlijk weer zijn. In de winter valt er meer neerslag en kun je soms zelfs skiën in het binnenland van Turkije.

Wij zijn veel op het water te vinden en vanwege de wind heb je niet veel last van de hitte. Hierdoor wordt de temperatuur erg aangenaam!

Kleding

Voor de reis naar Turkije hebben wij een aantal tips om jouw reis nóg aangenamer te maken:

 • Neem vooral luchtige kleding mee, het is lekker warm in Turkije
 • Vergeet geen zwemkleding! We maken regelmatig een zwemstop.
 • Neem een trui of vest mee voor in de avond, dan kan het afkoelen.
 • Neem gepaste kleding mee voor wanneer je een religieus gebouw wilt bezoeken.
 • Waterschoenen zijn handig tegen de scherpe stenen en rotsen in het water.
 • Stevige wandelschoenen zijn een must! Er zijn wel eens slangen in Turkije en de schoenen beschermen je tegen een slangenbeet.

Zomer 2020

COVID-19 heeft de wereld op z'n kop gezet, maar wij gaan niet bij de pakken neer zitten! Ben jij benieuwd welke plannen wij voor de zomer hebben? Of heb jij vragen over een van onze reizen?

 

Kom dan naar een van onze

online info sessies!

Taurus 3p green
× Chat met ons! Available from 00:01 to 23:59