Eenouderreis

ZWEDEN

Inleiding

Natuurlijk Zweden

Zweden is de perfecte plek om actief te zijn, om aan het einde van de dag weer tot rust te komen in de prachtige natuur. Ontdek samen met Yeti Jr. de natuur, elanden, rendieren, wolven en zelfs beren. En dat allemaal tijdens een kanoreis.

Zweden is een van de grootste landen in Europa, toch hebben ze maar 9 miljoen inwoners. De meeste inwoners wonen in Stockholm, de hoofdstad van Zweden. De taal die in Zweden wordt gesproken is Zweeds, maar over het algemeen spreekt de bevolking ook zeer goed Engels. Zweden bestaat maar liefst voor 54% uit bos, en 9% uit water: de perfecte plek voor een combinatie van natuur, avontuur en rust!

Yeti Jr. neemt de reizigers met de kano mee langs de mooiste plekken. Per dag kijken we hoe ver we willen kanoën en waar we willen overnachten. Uiteraard is er altijd een Nederlandse reisbegeleider aanwezig die het gebied goed kent. Interessant? Lees snel verder, we geven je alvast wat tips voor een actieve groepsreis naar Zweden.

Bereikbaarheid

De verbinding kan in afgelegen gebieden en in de bergen wat minder zijn. Dat moet geen enkel probleem zijn, wat we zijn samen met de groep en maken het altijd gezellig. Mocht je iemand in Zweden willen bellen, dan zet je het landnummer +46 voor het telefoonnummer. Wil je even naar België bellen? Zet dan +32 voor het telefoonnummer.

In Zweden zijn er veel plekken waar je verbinding kunt maken met een lokaal netwerk, bijvoorbeeld bij restaurants, cafés, winkelcentra en sommige benzinestations. Op die manier kun je de mooie foto’s delen met je vrienden in België. Vergeet je niet #yetijr te gebruiken?

Cultuur

Sommigen omschrijven de Zweedse inwoners als afstandelijk, maar dat komt omdat ze een grote behoefte hebben aan privacy. Als je eenmaal iemand kent, wordt je met open armen ontvangen. Slechts 10% van de bevolking komt uit een ander land.

De bevolking trekt veel de natuur in en eten ook veel lokale producten. Ze doen veel aan extreme sporten, zoals snowboarden en down hill mountainbiken.

Een groot verschil tussen Zweden en Vlaanderen is het geschrift. In Zweden gebruik ze veel puntjes en rondjes op de klinkers, zoals ä (oo), å (èè) en ö (eu). De letter ‘G’ wordt uitsproken met een ‘J’, wanneer het woord met deze letter begint en eindigt met een medeklinker. De letter ‘V’ wordt uitgesproken als een ‘W’.

Feestdagen en evenementen

Zweden kent de volgende feestdagen:

1 januari:
Nieuwjaarsdag

6 januari:
Driekoningen

22 april:
Goede vrijdag

24 & 25 april:
1e & 2e Paasdag

1 mei:
Dag van de Arbeid

2 juni:
Hemelvaart

6 juni:
Nationale feestdag

12 juni:
Pinksteren

24 juni:
Midzomeravond

25 juni:
Midzomerdag

25 juni:
Allerheiligen

5 november:
Allerheiligen

24 – 26 december:
Kerstavond en Kerstmis

31 december:
Oudejaarsavond

Flora en Fauna en Natuurparken

Flora
De helft van Zweden bestaat uit bos, met name naaldbomen zoals dennen en sparren. Wanneer je in de zomer naar Zweden reist, zul je ook veel bloemen tegenkomen, zoals klaprozen en margrieten. Naast de bomen en bloemen, is er nog iets wat groeit in Zweden: fruit! Bosbessen, frambozen, perziken, walnoten en moerbeien. Dankzij de vele meren in Zweden is het talrijk aan vis: baars, snoek en zalm. Goed voor de visliefhebbers!

Fauna
Er zijn veel wilde dieren in Zweden, zoals elanden en rendieren. Maar je vindt in Zweden ook beren, wolven en lynxen. De kans dat je die ziet is vrij klein, maar hou je ogen altijd open! Dieren die je wel kunt spotten zijn vogels, er zijn maar liefst 300 soorten. Wist je dat de Europese kraanvogel Zweden heeft uitgekozen voor zijn broedgebied?

Natuurparken
Zweden heeft 29 nationale parken en de oppervlaktes zijn enorm, waardoor Zweden haast één groot nationaal park is. Er zijn verschillende parken die ieder de moeite zijn om te bezoeken. Fulufjället is een bekend park en ligt in het midden van Zweden, hier vind je de oudste boom ter wereld. Het park tussen Stockholm en Göteborg is ook de moeite waard, Tiveden.

Geldzaken

In Zweden betaal je met de Zweedse kroon. Voor de actuele wisselkoers kijk je het best even hier: https://www.travelex.be/valuta-omzetten

Zweden staat bekend als een duur land. Dit valt wel mee, maar je moet wel goed opletten wat je koopt. Vis is bijvoorbeeld goedkoper dan vlees, maar een pintje in een restaurant kan erg duur zijn.

Met een creditcard kun je bijna overal betalen in Zweden, mits deze een chip en code heeft. Alleen een magneetstrip is niet voldoende. Je kunt ook makkelijk geld opnemen met de gewone bankpas, de Maestro. Uit voorzorg kun je natuurlijk ook in België al wat geld omwisselen.

Gezondheid & vaccinaties

Ondanks dat de gezondheidszorg in Zweden erg goed is geregeld, zijn de afstanden een stuk groter dan in België. De ambulance is er bijvoorbeeld echt niet in een kwartier. Hierdoor zijn de Zweden veel meer zelfredzaam.

Ben je bang dat jou wat overkomt? Zorg dat je vooraf goed voorbereid bent, het komt vaak voor dat je direct contant moet betalen voor de behandeling. Er zijn namelijk geen afspraken tussen België en Zweden over het betalen van kosten voor medische hulp. Check dit vooraf even goed bij jouw ziekenfonds, zodat er geen onverwachte kosten komen. Vergeet niet je identiteitsbewijs en reisverzekering mee te nemen.

Indien je niet zelf naar het ziekenhuis kunt geraken, bel dan 112. Zorg dat je je medicijnentasje goed hebt gevuld voor de reis naar Zweden. Wij verplichten onze reizigers om een reisverzekering af te sluiten. Wij willen onze reizigers vooraf beschermen voor de hoge kosten. Mocht je twijfelen of jij voldoende bent gedekt met jouw verzekering, kun je contact opnemen met Protections verzekeringen. Wij werken met hun samen en zij zijn gespecialiseerd in het type reizen die YetiJr aanbiedt. Uiteraard kies je uiteindelijk zelf voor welke verzekeraar je kiest! Je hoeft geen speciale vaccinaties te halen voor een reis naar Zweden.

 • Vermijdt zonlicht tussen 11:00 – 14:00 uur en smeer regelmatig met zonnebrand (informeer vooraf bij een bij een apotheek welke factor voor jouw huidtype het best is).
 • Drink enkel water uit flessen of kook het leidingwater minstens 5 minuten voordat je het drinkt.
 • Eet geen onverpakt ijs (deze kunnen veel bacteriën bevatten)
 • Gebruik geen ijsklontjes, deze worden veelal gemaakt van leidingwater
 • Eet geen (half) rauw vlees of vis
 • Gebruik muggenspray en draag bedekkende kleding bij moerassige gebieden en zonsondergang
 • Zwem niet in stilstaand of langzaam stromend water.

Reisdocumenten

Voor je reis naar Zweden moet je in bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Heb je die niet? Informeer dan even bij een officiële instelling in jouw land van herkomst. Meer informatie over reisdocumenten vind  je hier.

Infrastructuur

De wegen in Zweden zijn ontzettend goed, je kunt overal komen. Het grootste deel is verhard, maar er zijn uiteraard ook veel off-road wegen vanwege de hoeveelheid bossen. Let goed op bij het instellen van je navigatie: sommige plaatsen hebben dezelfde namen terwijl ze heel ver uit elkaar kunnen liggen!

Tijdsverschil

Zweden verschilt niet qua tijd met België. In Zweden kennen ze ook een zomer- en wintertijd, maar de winterdagen in Zweden zijn wel een stuk korter dan in België. Maar in de zomer is het in Zweden weer langer licht.

Elektriciteit

In Zweden kun je dezelfde stekkers gebruiken als in België, er zijn dus geen wereldstekkers nodig. Zweden kent een voltage van 230.

Reistijd en klimaat

Binnen een dag kun je Zweden bereiken met de auto of bus. Voor wat meer comfort kun je overnachten in Denemarken. Je kunt ook met het vliegtuig, daar doe je dan ongeveer twee uur over. Wil je naar het midden van Zweden? Kijk dan eens naar vluchten naar Oslo, dan kan je gemakkelijk verder rijden naar plaatsen in het midden van Zweden.

Er is een gematigd landklimaat in Zweden, waardoor je gedurende het hele jaar naar Zweden kunt reizen. De zomertemperaturen zijn vergelijkbaar met die in België. In de avond koelt het wel flink af. In de winter is het in Zweden erg koud, met temperaturen tussen de -6 en -20 graden Celsius.

Kleding

Om goed voorbereid mee te gaan naar Zweden, heeft Yeti Jr. hier een aantal tips:

 • Neem luchtige, maar ook warme kleding mee. Dit vanwege het wisselende weer in Zweden
 • Een goed regenpak en een fleecetrui kun je goed gebruiken in Zweden
 • In de winter raden wij aan om een dikke winterjas, thermaal ondergoed, schoenen met rubberen zolen, warme kleding, handschoenen, muts en sjaal mee te nemen.
 • Neem comfortabele wandelschoenen mee die goed zijn ingelopen. Neem het liefst hoge wandelschoenen mee, zodat je niet snel omzwikt.

Daglicht en Noorderlicht

Het Noorderlicht staat bij veel mensen op de bucketlist. Wist je dat de officiële naam Aurora Borealis is? Van september tot en met maart heb je de meeste kans om het Noorderlicht te zien in het norden van Zweden.

Zweden heeft nog een ander bijzonder natuurverschijnsel: de middernachtzon. In 75 zomernachten is de zon te zien, oftewel: 24 uur per dag zon!

Muggen

In Zweden zijn er veel muggen, maar er zijn wel wat tips om het de muggen niet gemakkelijk te maken:

 • Muggen houden niet van wind en zon
 • Koop een anti-mug spray of lotion, met DEET
 • Trek kleding aan die muggen vermijden (lange, losse kleding)
 • Zorg dat je je goed beschermt op het moment van schemering.
 • Muggen zijn dol op zweetgeurtjes (ja, echt!)
 • Vuur verjaagt de muggen, dus maak een gezellig vuurtje in de vuurkorf!
 • Zoek naar de volgende planten als je kunt: citroengras, pepermunt, rozemarijn, lavendel, eucalyptus, goudsbloem en kattenkruid. Hier houden muggen niet van.
 • Muggen leggen eitjes in stilstaand water. Zorg dat je daar zoveel mogelijk bij vandaan blijft.
× Chat met ons! Available from 00:01 to 23:59